Veilig op stap...


 In het belang van ieder Wandelaar........


Een nieuw jaar, nieuwe voornemens! De Vlaamse Wandelfederatie vzw en Verenigingen voor Verkeersveiligheid sloegen al in 2012 de handen in elkaar om van 2013 een verkeersveilig wandeljaar te maken. Wandelen is genieten, ook in dit nieuwe jaar. Dat genieten is echter niet vrijblijvend. Als wandelaar maken we samen met al die andere weggebruikers een veilig verkeer. Kiezen voor een verkeersveilige wandelclub is kiezen voor kwaliteit! Dat moet niet met zware acties, het kan ook met kleine inspanningen. In het komende jaar 2013 helpen VWF vzw en Verenigingen voor Verkeersveiligheid jouw wandelclub graag verder om dat engagement mee waar te maken. Als fervente wandelaar doorkruisen we het Vlaamse land elk vrij moment weer met plezier langs kleine en grotere wegen. Net als elke weggebruiker dragen we daarbij een niet te onderschatten verantwoordelijkheid. Stappen, fietsen of autorijden… door ons aan specifieke regels te houden zorgen we dat alles ordentelijk en zonder slachtoffers verloopt. Méér nog, door enkele bijkomende inspanningen kunnen we ook als wandelaar bijdragen tot een veiliger verkeer voor iedereen. En zo blijft onze wandelsport echt genieten! De Vlaamse Wandelfederatie vzw en Verenigingen voor Verkeersveiligheid lanceren daarom de campagne ‘Veilig op stap’:

 

Zichtbaar op stap

 

Elk jaar opnieuw raken mensen gewond of erger omdat de chauffeur van een motorvoertuig wandelaars gewoon te laat heeft gezien. Kleurrijke kleren vallen beter op, ook overdag. In het donker, bij regen of mist is opvallen nog extra belangrijk. Dan kunnen reflecterende elementen in je kledij echt je leven redden. Heldere kleren (zoals ook een fluo vest) vallen vooral op door het zonlicht. Reflectoren werken anders,

 

zij kaatsen alle licht terug naar de lichtbron. De reflectie van autolichten gebeurt ‘s nachts dus erg effectief. In de handel zijn hesjes, arm- of beenbanden te vinden die reflecteren. Er zijn zelfs reflecterende materialen die je aan de rugzak kan bevestigen. Misschien vind je dat toch niet zo handig. Kies dan gewoon bewust je wandeluitrusting. Heel wat jassen, windstoppers maar ook broeken en zelfs schoenen hebben ingewerkte reflecterende elementen.

 

Zichtbaarheid redt je leven

 

Onderzoek leert dat automobilisten je met donkere kleren pas op twintig meter in hun koplampen opmerken. Je bent dus, zelfs voor oplettende chauffeurs, zo goed als onzichtbaar. Een wandelaar met kleurrijke en dus opvallende kledij (zoals bijvoorbeeld een fluo vest) wordt al van op 50 meter opgemerkt. Een wandelaar die de kleuren ook aanvult met reflecterende elementen is al gezien op 150 meter. Zichtbaarheid kan dus letterlijk je leven redden, reken maar even mee… Een chauffeur heeft een reactietijd tussen het opmerken van het gevaar en het ogenblik van reageren. Wie 50 kilometer per uur rijdt ziet zo 15 meter passeren. De remafstand is dan weer de afstand die een auto tijdens het remmen nog verder aflegt. De auto van wie amper 50 kilometer per uur reed schuift bij zelfs bij droog weer nog 12,5 meter verder. De stopafstand telt alle bovenstaande afstanden op (reactieafstand en remafstand). De chauffeur die aan 50 kilometer per uur rijdt en plots een wandelaar opmerkt heeft dus liefst 27,5 meter nodig om de auto helemaal stil te doen staan. Wie onopvallende kledij aan heeft komt met de twintig meter zichtbaarheid dus levensbedreigend te kort…

Elke wandelaar engageert zich door van ‘Veilig op stap’ méér dan een jaarthema te maken. Door echt veilig op stap te gaan, telkens weer.